.

27.01.2009.

SAOPŠTENJE

Povodom nedavne saobraćajne nesreće u mjestu Špionica, u kojoj je smrtno stradao biciklista H. S. (1953), UG Giro di Sarajevo ovim putem se obraća javnosti, u svrhu isticanja nekoliko činjenica na koje je slijepo naše društvo, posebno onaj dio koji aktivno učestvuje u saobraćaju sa svojim motornim vozilima i biciklima.

Ne ulazeći u slobodnu prosudbu krivca za pomenutu saobraćajnu nesreću, te bilo koju drugu koja uključuje bicikliste (to ostavljamo nadležnim organima), moramo istaknuti da je opšta saobraćajna kultura učesnika u saobraćaju na vrlo niskoj razini i da to uveliko ugrožava sigurnost svih učesnika u saobraćaju a posebno biciklista. Podsjećamo da Zakon o osnovama bezbjednosti u saobraćaju striktno kaže da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju, te da slobodno mogu koristiti dio kolovozne trake za prijevoz, s desne strane, u širini od najviše jedan metar. Također, isti Zakon kaže da su ostali učesnici u saobraćaju, posebice oni koji upravljaju motornim vozilima, dužni zaobići biciklistu ukoliko postoje sigurnosni uslovi za to.

To u većini slučajeva u Bosni i Hercegovini nije slučaj – biciklisti se ne poštuju kao ravnopravni učesnici u saobraćaju, izguruju sa kolovoza, uz redovno verbalno i fizičko vrijeđanje. U težim situacijama, dešavaju se i nezgode sa fizičkim ozljedama, pa i fatalnim ishodima. Biciklisti su redovno šikanirani i praktično postaju izopćenici uz društva, čim se pojave na kolovozu.

Svjesni smo također činjenice da nisu ni svi biciklisti propisni učesnici u saobraćaju i da svojim nepropisnim ponašanjem i neadekvatnom opremom doprinose nesrećama na putevima. Ovim putem apelujemo i na njih da obavezno poštuju propise i na kolovozu i mimo njega, te da koriste zaštitnu opremu, posebno kacige, što može, i najčešće je od krucijalne važnosti za spašavanje života bicikliste ukoliko dođe do nesreće.

Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na porazne okolnosti u kojima biciklisti koriste kolovoz, na kojemu bi trebali biti suvereni kao i motorna vozila, ali to ni u kojem obliku nisu. U nedostatku profesionalnih biciklističkih staza, ovakve nesreće će se, na žalost, nastavljati dešavati jer sluha za poštivanje propisa ne postoji ili je on na vrlo niskoj razini. U gradu Sarajevu, kao i u cijeloj BiH, ne postoje profesionalne biciklističke staze, propisno označene i izgrađene samo i isključivo za promet bicikala.

UG Giro di Sarajevo je prošle godine napravilo iskorak u svrhu skretanja pažnje na ovu problematiku i ove godine će nastaviti sa daljim aktivnostima, sve dok u glavnom gradu BiH, prije svega, pa nakon toga i u ostatku države, vlast ne postane svjesna da je biciklizam korak naprijed prema europskim integracijama i opštoj civiliziranosti društva, i ne počne djelovati u svrhu obezbjeđenja uslova za bezbjedno bavljenje biciklizmom, posebno u urbanim dijelovima države.

UG Giro di Sarajevo najavljuje i nekoliko novih projekata u 2009. godini, pored organiziranja Giro 2 utrke po glavnim ulicama glavnog grada, čije održavanje je već sada izvjesno i kojom ćemo još jednom pokazati da su biciklisti jedna od najjačih i najpozitivnijih pokretačkih sila našeg društva.

Srdačan pozdrav!

<< 01/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
25446

Powered by Blogger.ba

KONTAKT